Asi jen málokdo si uvědomuje, jak velkou roli hraje v kuchyni vodovodní baterie. Ta je totiž pro vaření prakticky nezbytná. I proto bychom měli jejímu výběru věnovat více pozornosti, než je tomu v současnosti.
Abychom však vybrali tu správnou, je nutné si napřed říci, co od ní vlastně očekáváme, a jakým způsobem jí budeme používat.
Asi není třeba říkat, že se jedná o zařízení, které bude používáno prakticky každý den, většinou i několikrát denně. Je tedy nasnadě, že musí tuto pravidelnou zátěž vydržet. Její životnost by tedy měla být co největší.
Pak je zde ještě záležitost pouštění a vypínání vody. Zde si musíme uvědomit, že tuto činnost často budeme provádět s rukama špinavýma od těsta, masa, či jiných potravin. Měli bychom tedy být schopni ji pustit, aniž bychom museli použít dlaně či prsty.
Samozřejmě v poslední době najdeme typy se senzorem, pod který jen strčíme ruce, a voda se sama pustí. Avšak ačkoliv ten je rozhodně vhodný na toaletu, jako baterie kuchyňská se příliš neosvědčil. Má to samozřejmě jednoduchý důvod: zde je často potřeba mít vodu puštěnu podstatně delší dobu, než po kterou ji pouští senzor.
Tato doba je navíc silně variabilní – jinak dlouho nám trvá omýt zeleninu a jinou napustit hrnec. To by tedy znamenalo, že bychom museli buď neustále mávat rukama před senzorem, nebo by nám zbytečně proteklo více vody, než by bylo potřeba.
I proto si největší oblibu získala páková baterie. Vzhledem k tomu, že ji lze v případě nouze spustit i loktem, a navíc jde i snadno vypnout, představuje v současné době to nejlepší dostupné řešení. Rozhodně se tedy vyplatí do ní investovat.
A to nás přivádí k další otázce: penězům. Je jasné, že náš rozpočet není neomezený. Přesto by však cena neměla být tím hlavím, podle čeho se budeme rozhodovat. Rozhodně se totiž v konečném důsledku vyplatí dát přednost kvalitě. Věřte, že nakonec díky tomu ušetříte.