Sušená jablka neboli křížaly z úrodné půdy v Tádžikistánu

Sušeným jablkům se odjakživa u nás přezdívalo „křížaly“. Možná, že někteří pamětníci si ještě vybaví, jak naše babičky každý rok v době podzimní sklizně některá potlučená jablka vykrajovaly, krájely na plátky a sušily v blízkosti kamen, aby byla na zimu zásobárna vitamínu C, vlákniny, minerálů a stopových prvků, a abychom měli k dispozici zdravý a chutný pamlsek.

jablka a sušené jablečné plátky

Sušená jablka OILSEED SERVIS s.r.o. jsou skutečně chutná, a je to rozhodně lepší volba, než pytlík s bonbóny. Jsou sladká, ale zároveň nepřekyselují organismus, zásobují jej živinami a podporují veškeré přirozené procesy, které v těle nastávají. Cenné plody jsou zejména v přirozené podobě, bez přidaného bílého cukru a dalších konzervantů, barviv a aromat.

sušení jablek

Křížaly si samozřejmě můžete vyrobit i doma z nakupovaných jablek, ovšem velmi záleží na jejich původu. Kvalita tohoto ovoce na trhu totiž značně kolísá, je velmi rozdílná a liší se hlavně tím, jak se jabloňové sady ošetřují a hnojí. Někteří lékaři upozorňují na to, že můžete v běžném jablku z obchodu narazit na zbytky pesticidů a herbicidů, a že některé mají i velmi nízký obsah hořčíku.

Ovoce z Tádžikistánu

Tádžikistán je svérázná země, velmi hornatá, s mírným až subtropickým klimatem. Projevuje se tu ráz kontinentálního podnebí, kde jsou v průběhu roku velmi výrazné výkyvy teplot. Zimy tu bývají velmi studené a léto naopak teplé a suché.

V létě jsou tu však v nížinách ideální podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny, podobně jako u nás v Polabské nížině nebo na Břeclavsku. Kromě příznivého podnebí je tu i úrodná půda, bohatá na živiny, a kdo se sem vypraví, zjistí, jak velmi chutné, levné a dobře dostupné výpěstky se tu nabízí na tržnicích.

Z Tádžikistánu se k nám dováží ovoce sušené, nejčastěji meruňky, jablka a moruše. Jsou to plody ve špičkové kvalitě, konkurence schopné na trhu a oblíbené i mezi stoupenci zdravé výživy. Můžete je dlouhou skladovat a konzumovat samotné nebo jako součást sladkých dezertů, obilných kaší, buchet, koláčů, závinů atd.